Duik in de wereld van inbouwzwembaden: alles wat je moet weten

Verhoog de waarde van uw huis met een inbouwzwembad

Een eigen zwembad in de tuin: de droom van veel mensen. Met een inbouwzwembad geniet je van ultieme waterpret, verkoeling op warme dagen en creëer je een prachtige oase van rust in je eigen tuin. Maar voordat je de duik in het diepe waagt, is het belangrijk om je goed in te lezen. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over inbouwzwembaden, van de verschillende soorten met hun voor- en nadelen tot de aandachtspunten en voordelen.

Soorten inbouwzwembaden met voor- en nadelen

Er zijn verschillende soorten inbouwzwembaden op de markt, elk met hun eigen kenmerken, voor- en nadelen. De meest gebruikte materialen zijn:

Beton:

Voordelen:

 • Oersterk en gaat lang mee: Met de juiste verzorging kan een betonnen zwembad een leven lang meegaan.
 • Veel vrijheid in vormgeving en afwerking: Je kunt je zwembad helemaal naar wens laten ontwerpen.
 • Duurzaam materiaal: Beton is bestand tegen alle weersinvloeden.

Nadelen:

 • Hoge kosten: Betonnen zwembaden zijn de duurste optie in aanschaf.
 • Complexere constructie: De bouw van een betonnen zwembad is een complexe klus die tijd kost.
 • Onderhoudsintensief: Betonnen zwembaden vergen meer onderhoud dan andere types.

Polyester:

Voordelen:

 • Snelle plaatsing: Polyester zwembaden worden in één stuk gefabriceerd, waardoor ze snel geplaatst kunnen worden.
 • Relatief voordelig: In vergelijking met betonnen zwembaden zijn polyester zwembaden een stuk goedkoper.
 • Weinig onderhoud nodig: Polyester zwembaden hebben een glad oppervlak dat eenvoudig schoon te maken is.

Nadelen:

 • Beperkte vormkeuze: Polyester zwembaden zijn er in een aantal standaardvormen, je hebt minder vrijheid in ontwerp.
 • Kwetsbaarder voor krassen: Het oppervlak van polyester is gevoeliger voor krassen dan dat van beton of vinylester.
 • Kan verkleuren door UV-straling: Polyester zwembaden kunnen na verloop van tijd verkleuren door de zon.

Vinylester:

Voordelen:

 • Combineert voordelen van beton en polyester: Vinylester zwembaden zijn sterk en duurzaam, net als betonnen zwembaden, maar ze zijn sneller te plaatsen en voordeliger dan polyester zwembaden.
 • Gladde, hygiënische wand: De afwerking met vinylesterfolie zorgt voor een gladde wand die eenvoudig schoon te maken is en algengroei voorkomt.
 • Veel vrijheid in vormgeving: Je hebt veel keuzevrijheid in de vorm, afmetingen en afwerking van je vinylester zwembad.

Nadelen:

 • Hogere kosten dan polyester: Vinylester zwembaden zijn duurder dan polyester zwembaden, maar goedkoper dan betonnen zwembaden.
 • Levensduur iets korter dan beton: De levensduur van een vinylester zwembad is korter dan die van een betonnen zwembad, maar langer dan die van een polyester zwembad.

Polypropyleen:

Voordelen:

 • Lichtgewicht en sterk: Polypropyleen zwembaden zijn lichtgewicht, maar toch zeer sterk en bestand tegen chemicaliën en UV-straling.
 • Voordelig: Polypropyleen zwembaden zijn de meest voordelige optie in aanschaf.
 • Onderhoudsarm: Polypropyleen zwembaden hebben weinig onderhoud nodig en zijn chloorbestendig.
 • Snelle plaatsing: Polypropyleen zwembaden worden in de fabriek geproduceerd en kunnen snel en eenvoudig in je tuin geplaatst worden.

Nadelen:

 • Minder strakke uitstraling: Polypropyleen zwembaden hebben een minder strakke uitstraling dan betonnen, polyester of vinylester zwembaden.
 • Beperkte vormkeuze: Polypropyleen zwembaden zijn er in een aantal standaardvormen, je hebt minder vrijheid in ontwerp.
 • Kan vervormen bij extreme temperaturen: Polypropyleen kan bij extreme temperaturen (zeer warm of koud) iets vervormen.

Naast de materiaalkeuze zijn er nog diverse andere factoren om rekening mee te houden, zoals de afmetingen, diepte, afwerking, randafwerking en extra’s zoals verlichting, beplanting en een poolhouse.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een inbouwzwembad

De aanschaf van een inbouwzwembad is een flinke investering. Daarom is het belangrijk om goed te overleggen en alle aandachtspunten in kaart te brengen:

Budget: Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan de aanschaf, installatie en het onderhoud van het zwembad. Maak een realistische begroting en houd rekening met alle extra kosten, zoals vergunningen, graafwerkzaamheden, randafwerking, technische installaties en accessoires.

Ruimte: Hoeveel ruimte is er in je tuin voor een zwembad? Houd rekening met de benodigde afmetingen van het zwembad, de technische ruimte en extra ruimte rondom het zwembad voor onderhoud en toegang.

Vergunningen: Informeer bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor de plaatsing van een zwembad. De vergunningaanvraag kan enige tijd in beslag nemen, dus start hiermee op tijd.

Onderhoud: Zwembaden vergen regelmatig onderhoud, zoals waterbehandeling, schoonmaken en filterreiniging. Ben je bereid om hier tijd en geld in te steken? Maak een onderhoudsplan en budgetteer voor de benodigde materialen en middelen.

Wintermaanden: Hoe ga je het zwembad in de wintermaanden gebruiken? Wil je het afdekken of open laten? Afdekken met een winterhoes beschermt het zwembad tegen vuil en vorstschade, maar kost ook geld. Open laten kan leiden tot algengroei en extra onderhoud in het voorjaar.

Extra wensen: Bepaal welke extra’s je wilt voor je zwembad, zoals verlichting, beplanting, een poolhouse, een afdekking, een zwemspa of een jetstream. Extra’s kunnen de functionaliteit, het comfort en de uitstraling van je zwembad verhogen, maar ook de kosten.

De voordelen van een inbouwzwembad

Een inbouwzwembad biedt een scala aan voordelen:

Zwem- en speelplezier: Geniet van verkoeling op warme dagen, baantjes trekken of lekker spelen met de kinderen in het zwembad. Zwemmen is een gezonde en leuke bezigheid voor het hele gezin.

Waardeverhogende factor: Een zwembad verhoogt de waarde van je woning. Dit kan een voordeel zijn als je je huis in de toekomst wilt verkopen.

Ontspanning: Creëer je eigen oase van rust en ontspanning in je eigen tuin. Een zwembad is de perfecte plek om te relaxen na een lange dag of te genieten van een momentje voor jezelf.

Gezelligheid: Een zwembad is perfect voor gezellige momenten met familie en vrienden. Organiseer barbecues, poolparty’s of gewoon een ontspannen middagje zwemmen met de mensen die je dierbaar zijn.

Tot slot

De aanschaf van een inbouwzwembad is een weloverwogen beslissing. Door je goed in te lezen, te beslissen wat voor jou belangrijk is en te werken met een ervaren zwembadbouwer, ben je verzekerd van jarenlang zwemplezier in je eigen tuin. Maak een gedegen plan, houd rekening met alle kosten en geniet straks optimaal van jouw droomzwembad!

Extra tips:

 • Vraag offertes op bij verschillende zwembadbouwers om prijzen te vergelijken.
 • Bezoek showrooms om verschillende zwembaden te bekijken en te bespreken met experts.
 • Lees recensies van andere zwembadeigenaren om ervaringen te delen en te leren van anderen.

Met de juiste voorbereiding en planning maak je van de aanschaf van een inbouwzwembad een succes en creëer je een prachtige toevoeging aan je tuin waar je nog jarenlang plezier van zult beleven.

Reacties zijn gesloten.

Copyright Sartus